Каузата

“За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.”

                                                                                         -Махатма Ганди

През последните години екипът на фондация „Шаро“ е насочил усилията си главно по посока на изграждането на приют за бездомни животни, който да отговаря на всички изисквания на ЕС за такъв. Проектът вече е факт. Предвиждаме изграждането на приюта в местност близо до София. Едно от най-важните неща заложени в него е ветеринарна клиника, в която да се извършва безплатна кастрация на животните предимно от селата в околността на София. Овладяването на  проблема с безконтролното размножаване на кучетата най-вече в малките населени места из страната е приоритет за нас. В столицата и повечето големи градове популацията на животните вече е контролирана, но проблемът е изключително тежък в по-голямата част от провинцията. Поради незнание, липса на адекватно отношение и много често на финансови средства, хората най-вече в селата масово прибягват до абсолютно недопустими и нечовешки методи за разрешаване на проблема с прекомерното размножаване не животните: кучета биват убивани, изхвърляни и изоставяни ежедневно. Ние искаме това да спре и сме твърдо решени да направим необходимото, за да променим реалността. Вярваме, че с повишаване на осведомеността на хората относно хуманното решаване на проблема с бездомните животни и наличието на безплатен център за кастрация, ще допринесем значително за овладяване на популацията на безстопанствените кучета  в по-малките населени места около столицата. Именно това ще бъде и един от фокусите на нашия спасителен център – приют. Ние ще организираме кампании с цел осведомяване на хората относно важността на кастрацията, като част от адекватната грижа и отношение към животните. Планираме мероприятия за деца, по време на които те не само ще получават информация, но ще имат и възможност да общуват с животните, да ги разхождат, да играят с тях. Вярваме, че контактът с обитателите на приюта ще допринесе за това децата да се учат да бъдат добри, грижовни и отговорни хора.

Нашето убежище е замислено и като място, на което освен контакта с животни, вие ще можете да се насладите на време за отдих, далеч от шума и динамиката на столицата, на едно спокойно, зелено място, където ще можете да си направите пикник, а децата ви да играят на открито с космати приятели, които винаги нетърпеливо ще ги очакват.

И така, ние се надяваме, че реализирайки тази наша идея-мечта ще имаме възможност да помагаме на хора и животни да се опознават и сближават; ще се опитваме да събуждаме, възпитаваме и насърчаваме чувството за отговорност на обществото към животните, чиято съдба е изцяло в наши ръце. Наш дълг е да се погрижим за тези, които преди стотици години сме решили да опитомим, защото сме имали нужда от тях, за да бъдат наши верни приятели. Днес, както и тогава, отново сме позицията на силните. Но нека бъдем и достойни хора и да се обърнем с доброта и състрадание към останалите обитатели на нашата планета, които имат нужда от нашата помощ.

 
 

octa10

octa6

octa11

octaMai2l